maart 2017: Reactie van Petra Otten op column in Goudse PostEen column in de Goudse Post over de Fietsersbond schiet een lid behoorlijk in het verkeerde keelgat.

Beste Marianka,

Over het algemeen lees ik de Goudse Post met veel plezier. En elke keer ben ik benieuwd waarover je deze week je ongezouten mening geeft in je column. Je column van 8 maart over de Fietsersbond schoot me behoorlijk in het verkeerde keelgat. Ik ben al jaren lid (niet actief) van de Fietsersbond en vind dat je ze te kort doet. Je haalt een aantal zaken aan die ik niet eens meer ongenuanceerd kan vinden, het komt in de buurt van ‘ongefundeerd geblèr’. Je maakt de Fietserbond verantwoordelijk voor zo ongeveer alle problemen zich in die in het huidige verkeer voordoen.
• Je schrijft dat je in de gordijnen schoot toen de woordvoerder zei dat alle fietspaden in Gouda verbreed zouden moeten worden. Laat dat nou ook het uitgangspunt van de gemeente zijn; in het Mobiliteitsplan staan de streefcijfers van de breedte van fietspaden. Als je die cijfers naast de werkelijkheid legt, dan zit de woordvoerder van de Fietserbond er niet zo ver naast.
• Je schrijft dat de ‘Fietsersbond vergeet dat fietsers een eigen verantwoordelijkheid hebben’. Waardoor denk je dat? Het is de wetgever, niet de Fietserbond die de automobilist schuldig verklaart bij het aanrijden van een fietser. Er waren goede redenen om die wet aan te nemen, namelijk de reusachtige ongelijkheid in kwetsbaarheid tussen een auto en een fietser of voetganger. Als je daar problemen mee hebt, word dan boos op de overheid.
• Je raadt de Fietsersbond aan om ‘eens voorlichting op scholen te geven’. Nou, dat doet ze ook. Ze organiseert al jaren fietslessen en voorlichting voor basisscholen, voor brugklassers, ouderen (e-bikelessen) en migranten.
• De Fietsersbond is niet de Bond van Bezorgscooters. Ze komt juist in actie tegen de veel te snel rijdende brommers (dus ook de pizzakoeriers) op de fietspaden.
• Je bent ongetwijfeld hufterige fietsers tegengekomen, maar hufterigheid is niet het monopolie van fietsers. Je weet net zo goed als ik dat hufterigheid overal steeds grotere proporites aannneemt. Stel de Fietserbond niet aansprakelijk voor wangedrag op de weg. Op haar site staat trouwens wél een oproep om je hoffelijk te gedragen, zie https://www.fietsersbond.nl/ons-werk/samen-in-het-verkeer/gedrag-in-het-verkeer/
• En tot slot, je laatste opmerking over de straatverlichting. De gemeente is inderdaad verplicht om voor goede straatverlichting te zorgen. Daarnaast hoort de fietser ervoor te zorgen dat zijn of haar lichten in orde zijn. Daar werkt de Fietsersbond actief aan mee. In de tijd fietsverlichting bestond uit een beroerd systeem van dynamo, kwetsbare lampjes en dunne draadjes, heeft de afdeling Gouda van de Fietsersbond jarenlang elke herfst een fietslichtactie gehouden. Daar konden minder technische fietsers samen met vrijwilligers hun fietslicht repareren. De belangstelling was enorm.
In een column mag je je ongezouten mening geven.Ik begrijp dat het niet klikte tussen de woordvoerder van de Fietserbond en jou. Dat vind ik echter geen reden om zo van leer te trekken tegen deze bond, die kritisch is, en daarnaast al decennia lang op positieve wijze zorg draagt voor de verkeersveiligheid voor fietsers.

Ik zie graag je reactie tegemoet, per mail of per Goudse Post.

Met vriendelijke groeten,
Petra Otten