januari 2021: Persbericht Fietsersbond

Meer groen voor fietsers!
Fietsers krijgen sinds kort vaker groen op een aantal kruispunten in Gouda. Op initiatief van de lokale Fietsersbond heeft de gemeente de verkeerslichtenregeling aangepast. Fietsers kunnen nu vaker doorrijden zonder op een knop te hoeven drukken. Zou Gouda ooit Fietsstad nr. 1 worden?
Fietsersbondlid Wim uit Gouda Goverwelle steekt een aantal keer per week per fiets de kruising bij de Breevaartbrug over op weg naar zijn dochter in Plaswijck. Hij moet altijd wachten voor dit verkeerslicht, nooit staat het licht op groen. Ook als de tegenliggers groen hebben, moet hij eerst stoppen en op de knop drukken voordat hij ook groen krijgt. Hoe makkelijk is het om beide rijrichtingen groen licht te geven als één richting groen krijgt, denkt hij. Hij gebruikt het Meldpunt Openbaar Gebied van Gemeente Gouda om zijn klacht over de verkeerslichten te geven in de hoop dat er wat gebeurt. Er gebeurt niets. Hij zoekt contact met de lokale Fietsersbond en vraagt of zij iets kunnen doen. Actief lid Peter, die ook één van de velen is, die zich ergert aan de wachttijden voor fietsers, vindt het een eenvoudig idee, waarvan velen zullen profiteren en presenteert het idee in een overleg van de Fietsersbond met de verkeersambtenaar van de gemeente. Die laatste schakelt de ambtenaar in, die de verkeersregelinstallaties (VRI’s) beheert.
Hij krijgt als antwoord dat de gevraagde aanpassingen worden doorgevoerd als er toch een nieuwe verkeersregeling moet worden geïnstalleerd. Dan kost het geen geld.
Na een jaar merkt Peter nog niets van een verbetering. Weer een half jaar later spreekt hij de verkeersambtenaar aan en wordt rechtstreeks verbonden met de VRI-beheerder. Die snapt direct waarom Peter niets merkte van verbeteringen. Er was in de afgelopen jaren maar één VRI aangepast, op het Kleiwegplein. Echter, deze beheerder ging het idee aan de specialisten vragen. Met als resultaat dat op drie kruispunten (ook bij het Plesmanplein en de Dreef) fietsers vaker groen krijgen. Dat was niet eerder gedaan, omdat hij dacht dat het frustrerend was als fietsers vaker groen zouden krijgen met ook het risico dat dan vlak voor de oversteek het licht alsnog op rood zou springen… Direct contact helpt dus om elkaar te helpen. De fietser krijgt meer groen, en de VRI-beheerder leert hoe fietsers denken. Deze ambtenaar is nu enthousiast om meer verbeteringen voor fietsers door te voeren. En dat belooft meer. Het is voor Gouda nog een lange weg naar Fietsstad nr. 1, maar een stapje is gezet. Binnenkort hopen we een nieuw Fietsnetwerk als onderdeel van het Verkeerscirculatieplan te hebben in Gouda. Dan schiet Gouda als een komeet omhoog, als Gouda Onderneemt dat ondersteunt…

Voor de redactie
Inlichtingen: Peter Bos, 06 2850 6549

Categorieën